Tv gids - Nederland2 Donderdag

Eergisteren
2018-03-16
Gisteren
2018-03-17
Vandaag
2018-03-18
Morgen
2018-03-19
Overmorgen
2018-03-20
Woensdag
2018-03-21
Donderdag
2018-03-22
06:15
Hallo Nederland

Actualiteitenmagazine
06:30
NOS Journaal

Nieuws
07:00
NOS Journaal met gebarentolk

Nieuws
07:30
NOS Journaal met gebarentolk

Nieuws
08:00
NOS Journaal met gebarentolk

Nieuws
08:30
NOS Journaal met gebarentolk

Nieuws
09:00
NOS Journaal met gebarentolk

Nieuws
09:30
VPRO Tegenlicht

Documentairemagazine "Worsteling van de Groenmens." Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en het maken van citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk? En niet alleen voor hen die het kunnen betalen, diegenen die hun boodschappen doen bij de Groene Slager, ecologische designmeubelen kopen of zich een Tesla kunnen veroorloven. Een reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. En zelfs in klimaattherapie gaan om hun 'ecopaniek' onder ogen te komen. Met: Green Evelien (ecologisch inspirator), Renee Lertzman (klimaatpsycholoog), Babette Porcelijn (ontwerper) en Thiëmo Heilbron (ecoloog).
10:25
Zembla

Documentairemagazine "De praktijk van de Achterstandsdokter." Hoogleraren huisartsengeneeskunde pleiten voor een drastische verkleining van de huisartsenpraktijk, met minder patiënten. De werkdruk is nu te groot en vooral bij dokters in achterstandswijken is de nood hoog. Er is te weinig extra geld beschikbaar voor achterstandspraktijken en de extra middelen die er zijn, worden slecht verdeeld. Nu kan maar een beperkt aantal dokters vijf minuten extra aan een zieke patiënt besteden. Hun patiënten zijn vaak laaggeletterd en het duurt lang voordat ze begrijpen wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen moeten innemen. Sommige mensen halen de voorgeschreven medicijnen niet eens op bij de apotheek, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. En als de dokter zelf eens ziek is of met zwangerschapsverlof moet, is er nauwelijks vervanging te vinden. 'Zembla' onderzoekt de praktijk van de achterstandsdokter.
11:25
De wereld draait door

Talkshow met Matthijs van Nieuwkerk
12:20
BinnensteBuiten

Lifestylemagazine In ons land is Moederdag pas in mei, maar in het Midden-Oosten vieren veel landen deze dag op de eerste dag van de lente, 21 maart. Daarom staat culinair schrijver Nadia Zerouali in Utrecht met de jonge Mahmoud Almasri stil bij de Arabische Moederdag. Mahmoud is Syrië ontvlucht en woont sinds drie jaar in Nederland. Zijn moeder woont nog in Damascus, maar hij mist haar iedere dag. Hij kookt heel graag en maakt vandaag zijn favoriete Syrische gerecht, dat zijn moeder hem heeft leren koken. En Mahmoud zingt daarbij een ontroerend lied.
12:57
Politieke Partijen: PvdD

Politieke tribune
13:00
NOS Journaal

Nieuws
13:10
Sportjournaal

Het belangrijkste sportnieuws van vandaag Aandacht voor het actuele sportnieuws.
13:21
Socutera

Voorlichting "Toegift.nl."
13:22
De Monitor

Reportagemagazine "Zeldzame koeien." De lakenvelder, de Fries-Hollandse koe en de blaarkop: dit zijn zeldzame rundveerassen in Nederland. In totaal gaat het om zo'n 9200 oerkoeien, 0,25 procent van alle Nederlandse koeien. Hun status is bedreigd of zelfs kritiek, maar door de nieuwe fosfaatregels dreigen ze echt te verdwijnen. Dat stellen boeren die zeldzame koeien hebben. Sinds de Europese Commissie het melkquotum in april 2015 afschafte, groeide de melkveehouderij explosief. Maar meer koeien en meer melk betekenen ook meer mest en dus meer vervuiling. In 2017 werd daarom het fosfaatreductieplan ingesteld om de veestapel te laten inkrimpen, waarbij er een uitzondering werd gemaakt voor de zeldzame rundveerassen. Maar sinds 1 januari 2018 is er de nieuwe meststoffenwet.
13:55
De Verwondering

Religieus magazine "Herman van Praag." In de trein die hem vanuit Theresienstadt terugbracht naar Nederland besloot hij iets van zijn leven te gaan maken. En zo geschiedde: emeritus hoogleraar psychiatrie Herman van Praag (1929) heeft zijn sporen in zijn vakgebied ruimschoots verdiend. Hij heeft een eigen visie op religie en godsdienst en dat maakt hem bijzonder. In zijn vakgebied werd lange tijd laatdunkend gedaan over religiositeit als zou het een primitief restant uit een vroege ontwikkelingsfase zijn. Daar denkt Herman van Praag anders over. Voor hem kunnen rede en geloof prima samengaan: 'als je maar weet wanneer het één ophoudt en het ander begint en omgekeerd.' Hoewel niet religieus opgevoed is hij trots op zijn joodse achtergrond en put er inspiratie uit. In het judaïsme gaat het volgens hem nooit over geloofszekerheid maar juist om onzekerheid, om het steeds weer opnieuw vragen stellen bij teksten en interpreteren.
14:50
MAX Maakt Mogelijk

Goededoelenprogramma waarbij de nadruk op het welzijn van ouderen ligt We krijgen een update van de projecten die de stichting met hulp van de kijkers heeft aangepakt en wil aanpakken.
15:25
Typisch Tuinzigt

Humaninterestmagazine "Verkiezingen (5/6)."
16:00
NOS Journaal

Nieuws
16:10
Nederland op film

Documentairereeks "Hollandse Huishoudens." Centraal staat het leven achter onze voordeuren, en hoe dat in de afgelopen eeuw spectaculair veranderde. Wat was de taakverdeling in huis en wat deed de komst van elektrische hulpmiddelen voor ons? Maar ook de intrede van de televisie, het interieur, inwonen bij de schoonouders en natuurlijk het Nederlandse eten komen aan bod.
16:40
Gorts Wijnkwartier

Magazine waarin wijnboer Ilja Gort vragen over wijn van een antwoord voorziet Met een bouquet van anekdotische geschiedenisverhalen, nuttige informatie en het Franse joie de vivre-gevoel maakt wijnboer Ilja Gort de kijkers wegwijs in de wereld van de wijn.
17:05
Mr Selfridge

Britse dramaserie De voltallige familie Selfridge en hun gast Lady Mae maken zich op voor het vieren van Thanksgiving. Agnes en Victor vertellen Harry over hun toekomstplannen.
17:55
Van Harte

Magazine rond feestvieren
18:30
Hallo Nederland

Actualiteitenmagazine
18:45
BinnensteBuiten

Lifestylemagazine Vogelaar en bioloog Camilla Dreef bezoekt de akkervelden van Schouwen-Duiveland in Zeeland. Ze laat een bijzonder project zien. Op de akkers van het eiland gaan het boerenland en natuur samen, zodat insecten en vogels ook in de winter voedsel hebben. Camilla gaat in alle vroegte op pad om de natuur te zien ontwaken; de variatie in het landschap met alle dieren die het aantrekt is heel bijzonder. Een van de vroege vogels die zij hoopt tegen te komen is de patrijs. Chef-kok Ramon Brugman bereidt een heerlijke Indische maaltijd met zacht gestoofd rundvlees en zacht gekookte groenten in kokos. Inderdaad: Sajoer lodeh met daging smoor. Betaalbaar en zo waanzinnig lekker. Zeker met de zoetzure komkommerrolletjes die Ramon er ook nog bij maakt.
19:20
Typisch Tuinzigt

Humaninterestmagazine "Verkiezingen (6/6)."
19:55
De Tafel van Taal

Taalquiz Taalliefhebbers strijden tegen elkaar in een vrolijke en spannende quiz met vragen over taalkennis, spelling, etymologie en andere taalkwesties.
20:25
De baby-industrie

Documentairereeks "Reizende eicellen." Nederlandse wensouders reizen vaak naar Spanje of Cyprus om daar zwanger te worden met een eicel van een anonieme donor. Liesbeth Staats bezoekt de klinieken en ontdekt dat de anonieme donoren vaak niet de Noord-Europese studenten zijn zoals de klinieken beloven, maar jonge vrouwen uit armere delen van Europa.
21:05
Brandpunt+

Actualiteitenmagazine "Gescheiden en dakloos." Een toenemend aantal gescheiden mannen belandt op straat, zonder dak boven het hoofd. Het zijn mannen die niet passen in de plaatjes van de hulpverlening. Nederland telt naar schatting meer dan tienduizend daklozen zonder psychiatrische of verslavingsproblemen. Ze worden wel de zelfredzame daklozen genoemd: iemand die weliswaar geen vast woonadres heeft, maar verder weinig mankeert. In Nederland is er een structureel tekort aan opvangplekken en betaalbare huurhuizen. Door iemand zelfredzaam te bestempelen heeft de dakloze geen recht op maatschappelijke opvang. Zo vallen deze mannen vaak tussen wal en schip. Gelukkig zijn er nu een paar initiatieven die deze mannen een dak boven het hoofd proberen te bieden.
21:30
Focus

Wetenschappelijk magazine "Strijd tegen het ruimteschroot." Dankzij zestig jaar satelliettechnologie beschikken we over onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken om onze planeet te bestuderen. Veel van die technologie doet het niet meer en zweeft als ruimteschroot eindeloze rondjes rond de aarde. Een afvalberg in de ruimte. Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel ontdekken dat de - inmiddels miljoenen - stukjes ruimteafval satellieten uit elkaar kunnen laten spatten en levensgevaarlijk kunnen zijn voor astronauten in hun ruimteschepen. Hoe kunnen we die gevaarlijke rotzooi in de ruimte opruimen?
22:00
Nieuwsuur

Actualiteitenmagazine
22:55
Close Up: Een uitzinnige beheersing - Leven en dans van Krisztina de Châtel

Documentaire Krisztina de Châtel manifesteert zich al 42 jaar lang, op hoog niveau, als choreograaf met haar onmiskenbare eigen stijl. De onbetwiste meester van de minimale dans werd zij genoemd, maar zij bleef haar werk door de jaren heen vernieuwen. Filmmakers Manon Lichtveld en Bas Westerhof reizen met De Châtel terug naar haar geboortehuis in Boedapest. Daar gaan zij op zoek naar de bronnen van wat zij noemen de 'uitzinnige beheersing' van De Châtel. Langzaam wordt duidelijk dat deze karaktereigenschap mogelijk een gevolg is van de voortdurende strijd tussen De Châtels disciplinaire opvoeding en haar ongebreidelde drang tot expressie.
23:55
2Doc: The Decent One

Portret van Heinrich Himmler Op 6 mei 1945 vonden Amerikaanse soldaten in het huis van Heinrich Himmler, de leider van de SS, honderden brieven, documenten, dagboeken en foto's. Aan de hand van deze persoonlijke geschriften en foto's uit zijn privéleven wordt een beeld geschetst van het leven van een van de hoogstgeplaatste nazi's. Een inkijk in de idealen, plannen en de geheimen van deze SS-commandant en architect van de Holocaust. Waar kwamen zijn denkbeelden vandaan? Welke ervaringen, ideeën en emoties hebben hem veranderd in de genadeloze 'architect van de Holocaust'? Hoe zagen zijn vrouw Margarete, zijn dochter Gudrun en zijn maîtresse Hedwig hem? En hoe zag hij zichzelf?
01:25
Nachtzoen

Talkshow "Steven Pont." Mag het lampje aan blijven? Veel kinderen en ook volwassenen zijn bang in het donker. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont begrijpt dat maar al te goed.
01:35
Nieuwsuur

Actualiteitenmagazine
02:30
Nieuwsuur

Actualiteitenmagazine
03:20
Tekst-TV

Informatie van teletekst