Tv gids - Nederland2 Vandaag

Eergisteren
2018-05-18
Gisteren
2018-05-19
Vandaag
2018-05-20
Morgen
2018-05-21
Overmorgen
2018-05-22
Woensdag
2018-05-23
Donderdag
2018-05-24
16:25
Leven, Dood, Liefde

Documentairereeks Gess Linger (29) probeert zelfliefde te ontwikkelen in de hoop dat ze in de toekomst als docent dans een positieve bijdrage aan de samenleving kan leveren. Ze probeert af te kicken van haar drank- en drugsverslaving. Een van de redenen voor haar verslavingen is het verlies van haar moeder en broertje om wie zij nooit heeft kunnen rouwen. Door middel van therapeutische dans probeert zij zichzelf te helen.
16:51
Socutera

Voorlichting "ActionAid." ActionAid helpt mensen in ontwikkelingslanden om op te komen voor hun rechten, zoals het recht op voedsel, onderwijs en inspraak in beslissingen die hun leven beïnvloeden.
17:00
NOS Journaal

Nieuws
17:10
Jacobine op zondag

Talkshow "Hoe verandert je leven na een bijna-doodervaring?." Een stadium tussen leven en dood waarin je de mooiste dingen beleeft. Een bijna-doodervaring. Hoe verandert je leven na zoiets? Het is de Maand van de Spiritualiteit en we hebben het erover met cardioloog Pim van Lommel en met Lucia Prinsen en Rinus van Warven. Zij maakten zelf een dergelijke ervaring mee. Hoe verandert je leven na een bijna-doodervaring?
17:40
2Doc: Life, Animated

Documentaire Op driejarige leeftijd stopte de energieke babbelaar Owen Suskind plots met praten. Autisme deed hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er leek geen weg terug te zijn. De daaropvolgende vier jaar reageerde Owen maar op één ding: Disney-films. Owen leerde zich uit te drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent, de familie nam op haar beurt de rollen over van Disney-figuurtjes. Op die manier leerden Owen en de wereld rondom hem elkaar te begrijpen.
19:10
Geheimen van het menselijk lichaam

Documentairereeks "Overleven." Chris en Xand van Tulleken onderzoeken hoe ons lichaam onze organen op elk moment van de dag doet werken, hoe krachtige reflexen ons behoeden voor gevaar en ze komen te weten over welke mechanismes een mensenlichaam beschikt om schade te herstellen. Ze brengen ook voor het eerst in beeld hoe de cellen van ons immuunsysteem dodelijke infecties te lijf gaan.
20:15
11 Friese Fonteinen

Documentairereeks "Het Visioen." De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen de kunstcurator en de nuchtere bewoners. Regisseur Roel van Dalen volgde gedurende twee jaar het kunstproject 11Fountains, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hij laat zien hoe curator Anna Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Cabaretier Jan Jaap van der Wal overziet alles en geeft op een geheel eigen wijze commentaar in een snedige conference.
21:05
VPRO Tegenlicht

Documentairemagazine "Reizen is het nieuwe roken." Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er lijkt geen einde te komen aan die groei, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan voor almaar goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Mondiaal is toerisme de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.
22:00
NOS Journaal

Nieuws
22:15
NieuwLicht

Discussieprogramma Een christelijke community op Facebook buigt zich een week lang over de actualiteit. Haar inbreng vormt de basis voor een debat dat eerst op Facebook en later op televisie te zien is.
22:50
Kruispunt

Reportageprogramma "Dood gewoon - 30 jaar hospicezorg." Dertig jaar geleden was de dood nog een taboe, dat ondervond huisarts Pieter Sluis aan den lijve. Hij verloor zijn zoontje aan wiegendood. Er was niemand, ook niet in de medische wereld, met wie hij over zijn emoties kon praten. Uiteindelijk vond hij antwoorden bij psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Zij is de grote pionier op het gebied van stervensbegeleiding en ging heel gewoon met de dood om. Zij begreep dat naast de zorg, emoties en nabijheid minstens zo belangrijk zijn. Geïnspireerd door Kübler- Ross richt huisarts Sluis een hospice op, waar mensen in een huiselijke omgeving kunnen sterven. Een bijna-thuis-huis, dat drijft op de inzet van vrijwilligers, een unicum in Nederland. Dertig jaar later zijn er zo'n 150 kleinschalige hospices en de vraag neemt alleen maar toe.
23:20
De Kist

Talkshow over leven en dood "Lenette van Dongen." Lenette van Dongen neemt presentator Kefah Allush mee naar het kerkhofje waar ze begraven wil worden. Ze hoopt op een 'plekkie' aan het pad, zodat ze niet zal struikelen als ze 's nachts gaat spoken. Bij wijze van spreken dan, want de cabaretière denkt niet dat ze er na haar dood nog bij zal zijn: een mens is wat haar betreft niet belangrijker dan een parkiet of een kanarie. Eind dit jaar wordt Lenette van Dongen zestig en gaat ze voor het eerst haar verjaardag vieren. Vroeger deed ze dat niet, omdat ze 'er niet wilde zijn'. Van Dongen heeft naar eigen zeggen veel tijd verprutst met zich af te vragen hoe het allemaal moet in het leven. Bij vlagen was ze een 'vervelende poepzak' die negatief in de wereld stond. Tegenwoordig probeert Lenette van Dongen in alles het licht te zien. 's Ochtends zoekt ze 'een stukje blij' op en rolt dat verder uit over de dag.
23:55
Andries

Talkshow "Matthijn Buwalda." Matthijn Buwalda mist echte schoonheid in veel hedendaagse kerken. Die zoekt hij dan ook geregeld op in een katholieke kerk, om daar in de stilte God te aanbidden. Zijn liedjes gaan over gewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. En hij zingt daarover graag in theaters. Hij is een gelovige jongen, maar dat geloof maakt wel een ontwikkeling door. Hij zegt: 'Hoe langer ik God ken, des te minder ik van Hem begrijp, maar hoe meer ik in Hem geloof.'