Tv gids - Nederland2 Vandaag

Eergisteren
2018-03-15
Gisteren
2018-03-16
Vandaag
2018-03-17
Morgen
2018-03-18
Overmorgen
2018-03-19
Dinsdag
2018-03-20
Woensdag
2018-03-21
07:20
Blauw Bloed

Royaltymagazine "Oranjes klussen mee tijdens NLdoet."
08:00
Vroege Vogels

Natuurmagazine 'Vroege Vogels' duikt onder in het Naardermeer, het oudst beschermde natuurgebied van ons land. De vrieskou gooit echter roet in het eten. Menno en Milouska gaan daarom van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op onderzoek uit en hebben onverwachte ontmoetingen met reeën, boommarters, vossen en zelfs dassen. We ontdekken de eenzaamste kerkuil van Nederland en vinden een aantal onverwachten muizensoorten in zijn menu. Ondanks Koning Winter hebben de bosvogels van het Naardermeer de lente in de bol. Menno staat oog in oog met een appelvink. Milouska is bij de jongste bewoner van het Naardermeer, een pasgeboren Galloway-kalfje. Met veel geluk is het toch nog even ijsvrij en kunnen we varen door het schoonste water van ons land, thuishaven van de aalscholver, de grote zilverreiger en sinds kort zelfs een otter.
08:45
Over de rug van de Andes

Reisdocumentairereeks waarin Stef Biemans door het Andesgebergte reist "De wolkenkrabber van Santiago (Chili)." De hoogste toren van Zuid-Amerika steekt uit boven de smog van de Chileense hoofdstad Santiago. Hij is het symbool van het sterke neoliberale economische systeem van het land. Maar bijna iedere maand springt er iemand van de toren af. De depressiecijfers zijn nergens ter wereld zo hoog als in dit land van wonderbaarlijk grote economische voorspoed. In en rondom de wolkenkrabber van Santiago zoekt Stef Biemans uit waar het misging. Wat zijn de randvoorwaarden van het succes en hoe overleef je in de smog van het neoliberalisme? En waar wordt de jonge Chileen wél gelukkig van? Op zoek naar verlichting van de ziel met muziek, religie, lachtherapie en een freudiaans bankje.
09:35
2Doc: Een nieuwe morgen

Documentaire Rust en regelmaat bepaalt het bestaan van de bewoners van het verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht. Maar als door bezuinigingen steeds meer kamers leeg komen te staan, verzint men in Utrecht een list. Met het idee wat meer leven in de brouwerij te brengen, kunnen 41 jonge woningzoekenden in de ouderenflats trekken. Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze? Erik de Jong (Spinvis) componeerde speciaal voor deze documentaire de muziek op basis van teksten van de jongeren.
10:35
Metterdaad

Goededoelenprogramma "Oekraïne." 'Metterdaad' is in Oekraine bij Pavel Ivanovich, een man met een missie. Hij is voorganger van de baptistengemeente. Hij is niet alleen een vurig prediker, maar gelooft ook in de praktische kant van het evangelie. Pavel wil een jong gezin, Bogdan en Katya en hun kinderen, concreet helpen. Met hulp van Kom over en Help wil hij zorgen voor goede winterkleding voor dit gezin. Zij hebben namelijk geen geld voor nieuwe jassen en schoenen en dat is beslist geen overbodige luxe in een land waar het heel gewoon is dat het twintig graden of meer vriest.
11:10
Nederland op film

Documentairereeks "Hollandse Helden." Hoe is Nederland de afgelopen eeuw met zijn helden omgegaan, zoals met atlete Fanny Blankers-Koen en voetbalheld Johan Cruijff? Nog niet zo lang geleden liepen complete dorpen uit om bijvoorbeeld het 25-jarig jubileum van de schooljuffrouw of pastoor te vieren. Beelden tonen hoe Nederland de grootste helden van de eeuw binnenhaalde: de geallieerde troepen op 5 mei 1945. Dit alles gefilmd door de amateurfilmers van Nederland.
11:40
Iedereen Verlicht

Reportagereeks Persoonlijke verhalen van mensen die zich, vaak geïnspireerd door het hindoeïsme, spiritueel bezig houden met het verbeteren van zichzelf en de wereld.
12:15
Jan Terlouw: Het is zo simpel

Documentaire Schrijver, politicus en wetenschapper Jan Terlouw roept op om in actie te komen voor een duurzame wereld. Volgens hem is het in technische zin slechts een peulenschil om zonne-energie naar behoren te benutten. Rode draad van de documentaire vormt 'Natuurlijk', het boekenweekessay 2018 van de hand van Terlouw zelf. De documentaire biedt een exclusief kijkje in zijn leven en laat andere duurzame pioniers aan het woord, onder wie neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, sterrenchef Joris Bijdendijk, Joos Ockels (weduwe van Wubbo) en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga.
12:50
Politieke Partijen: GroenLinks

Politieke tribune
13:00
NOS Journaal

Nieuws
13:10
2 voor 12

Quiz Twee duo's nemen het tegen elkaar op in twaalf vragen.
13:50
Gorts Wijnkwartier

Magazine waarin wijnboer Ilja Gort vragen over wijn van een antwoord voorziet Met een bouquet van anekdotische geschiedenisverhalen, nuttige informatie en het Franse joie de vivre-gevoel maakt wijnboer Ilja Gort de kijkers wegwijs in de wereld van de wijn.
14:20
Podium Witteman

Muziekmagazine Pynarello, een 'rebellencollectief', strijdt ervoor klassieke muziek spannender en actueler te maken. Op het reperoire staat o.a. Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, van Joseph Haydn. Het collectief speelt dit vanaf eind maart 2018, in samenwerking met Franca Treur, die een actueel verhaal over de lijdensweg geschreven heeft.
15:35
Fryslân DOK

Reportagereeks "Geen plek voor opa en oma." Elke week wordt er weer een nieuwe kijk gegeven op diverse zaken.
16:10
Onsbelang

Documentairereeks De campagne is in alle hevigheid losgebarsten. Conciërge Kees Dijkstra uit Emmen moet nog wennen aan de politieke strijd. Boer Wim van der Zanden van Boxtel Balans heeft het er moeilijk mee dat zijn vader uit huis is geplaatst.
17:00
NOS Journaal

Nieuws
17:10
Wildernis onder water

Natuurdocumentairereeks over het Nederlandse onderwaterleven "Natuur met mensenhanden gemaakt." De mens heeft een grote stempel gedrukt op het landschap van Nederland. Bijna alle natuur is ooit door mensenhanden gemaakt, meestal met een economisch doel. Nu zijn dezelfde plekken opnieuw aangepakt door de mens, dit keer met de natuur als doel. Het resultaat is vaak verrassend. Het heldere water in de Leuvenumse Beek was ooit bedoeld voor de textielindustrie op de Veluwe, maar maakt nu deel uit van een wereldberoemd natuuronderzoek. En het water in de Haagse Beek, dat ooit werd gedronken door de graven van Holland, is nu het tehuis van de kleine modderkruiper en een grote snoek. Hij zwemt pal onder het torentje van de minister-president.
17:40
BinnensteBuiten

Lifestylemagazine In hartje Amsterdam wonen Merel Simons en Pieter Bensen met zoon Valentijn op hun voormalige zolder. Als zij voor het eerst de verdieping zien, is het een donkere, niet schoongespoten ruimte. Maar toch zien zij gelijk potentie en kopen het. Na een complete verbouwing is het nu een heerlijke ruimte. Hun voormalige woonruimte, de verdieping eronder, is erbij betrokken en hier zijn nu de slaapkamers. Merel houdt erg van inrichten en zij heeft er in een bohemien-stijl een hip, stijlvol appartement van gemaakt. Chef-kok Sharon de Miranda maakt een gerecht dat niet veel hoeft te kosten. Haar auberginecurry is ook nog eens snel te maken. Daarbij serveert ze pandanrijst en een heerlijke salade.
18:30
Ik mis je

Reportagereeks waarin overleden mensen worden geportretteerd Willem Molenaar groeit op in een 'zwartekousenkerk'. Zijn vader is daar diaken. Als Willem en zijn vrouw besluiten om die kerk te verlaten, vinden zijn ouders dat heel moeilijk en kan hij niet meer met hen over het geloof praten. Maar dat verandert kort voordat zijn vader overlijdt. 'Ik ga nog even klimmen in de bergen. P.S. Ik doe voorzichtig.' Dit is het laatste wat Gert en Patty Oskamp van hun zoon Peter horen. Hij is een fervent bergbeklimmer en net klaar met zijn studie. Tijdens een verkenningstocht van de Matterhorn glijdt hij uit en valt 150 meter naar beneden. Zijn ouders horen het schokkende bericht van zijn overlijden de volgende dag.
19:05
Nederland Zingt

Koor- en samenzang "Breda." The Choir Company en 'Somnia Danielis' zingen met veel gevoel de mooiste liederen. De warme stem van solist Lucas Kramer klinkt daar geweldig bij. Martin Zonnenberg neemt plaats op zijn vertrouwde plek achter het orgel. Ook als kijker hoef je niet stil te blijven zitten, want er komen volop fijne samenzangliederen voorbij.
19:40
Blauw Bloed

Royaltymagazine
20:20
Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur

Compilatieshow met sketches Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar illustreren Kees van Kooten en Wim de Bie het thema van de Boekenweek met een greep uit hun oeuvre. Het thema luidt dit jaar 'Natuur'. Beschaamd stellen Van Kooten en De Bie vast dat types als de zussen Jet en Koosje, Jacobse en Van Es, moeder en zoon Carla en Frank, Berendien uut Wisp en nog zo'n twintig anderen de natuur kortzichtig en respectloos behandelden. Maar de bontste stommiteiten bedreven zij zelf: Van Kooten en De Bie snapten geen bal van de natuur.
21:20
Andere Tijden

Historisch reportagemagazine "De mazen van het net." Omdat de Noordzee dreigt leeggevist te worden, krijgen Nederlandse vissers in 1975 voor het eerst officiële visquota opgelegd. De vissers zijn het er niet mee eens en protesteren massaal. De controles stellen in de praktijk weinig voor en de regels worden op allerlei manieren ontdoken. In de jaren 80 worden de controles strenger en volgen er confrontaties tussen vissers en controleurs van de Algemene Inspectie Dienst. Zij kijken nu terug op het kat-en-muisspel van dertig jaar geleden.
22:00
Nieuwsuur

Actualiteitenmagazine
22:30
NOS Paralympische Spelen

Magazine in het kader van de Paralympische Spelen De belangrijkste wedstrijden van de afgelopen avond en nacht.
23:05
Detectives: No Offence

Britse politieserie Ondanks Deerings schorsing probeert het team te vorderen met het onderzoek. De collega's werken hard om een nieuw slachtoffer van de familie Attah te redden, maar tegelijkertijd roepen ze Nora's hulp in voor een andere, ernstige zaak. Donna heeft een belangrijke tip voor hen dankzij haar infiltratie; ondertussen gaat ook Tegan undercover.